Spojené kráľovstvo by mohlo túto zimu čeliť výpadkom elektrickej energie, varuje prevádzkovateľ siete

Ak sa Spojenému kráľovstvu nepodarí zabezpečiť dovoz elektrickej energie z kontinentálnej Európy, bude musieť pristúpiť k obmedzeniu dodávok. Miestny prevádzkovateľ prenosu elektrickej energie National Grid varoval pred nepriaznivým scenárom pre túto zimu.

Veľká Británie, Spojené Království, vlajka

Spojené kráľovstvo sa nechce pripojiť k prídelovému systému

Britská premiérka Liz Trussová v médiách vyzvala krajiny kontinentálnej Európy, aby neobmedzovali vývoz elektrickej energie na ostrovy. Jej kabinet tak zvyšuje tlak na európske krajiny, aby sa nezapojili do prídelového systému dodávok elektriny. Liz Trussová už predtým vylúčila prídel elektriny, alebo ho skôr nechce povoliť.

Prerušenie dodávky elektrickej energie nie je možné vylúčiť

Energetická situácia v Európe je však vážna, pretože francúzske jadrové elektrárne stále nedodávajú toľko elektrickej energie, koľko by mohli, a to z dôvodu prebiehajúcej údržby. „Teoreticky, ak by sme sa ocitli v situácii, že by sme nemali dostatok elektrickej energie, museli by sme na vopred stanovené obdobie prerušiť dodávky. Vo všeobecnosti predpokladáme, že to budú tri hodiny denne,“ uviedol prevádzkovateľ britskej elektrickej siete National Grid vo svojom výhľade na nadchádzajúcu zimu. Zároveň však takúto možnosť označila za nepravdepodobnú.

2 KOMENTÁŘE

Comments are closed.