Ide o spoločnosti, ktoré ovládajú 55 až 85 percent trhu na spracovanie hovädzieho, hydinového a bravčového mäsa. Podľa Národnej ekonomickej rady (poradného zboru Bieleho domu v oblasti hospodárstva) vyšlo po preštudovaní finančných výkazov štvorice spracovateľov najavo, že zvyšovanie ceny mäsa nezodpovedalo dôvodom, ktoré firmy uvádzali.

Ukázalo sa totiž, že ceny nerástli kvôli deklarovanému rastu nákladov na pracovnú silu alebo na prepravu mäsa. Ekonomickí poradcovia Bieleho domu zistili, že hlavným dôvodom bolo zvýšenie marží až na trojnásobok. Hrubé zisky spracovateľov mäsa vzrástli o 120 a čistých ziskov dokonca o 500 percent.

Severoamerický mäsový inštitút ale závery analýzy odmietol s tým, že Biely dom si do nej vybral len dáta, ktoré sa mu hodia. Bola vraj navyše zverejnená v rovnaký deň, kedy bola oznámená novembrová inflácia v USA. Podľa prezidentky Inštitútu Julie Anny Pottsovej to „nie je náhoda“.

1 komentář

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno