Americká inflácia letí nahor. Ceny v USA rastú najrýchlejšie za trinásť rokov

Spotrebiteľské ceny v Spojených štátoch vzrástli v júni medziročne o 5,4 percenta. To je o 0,4 percentuálneho bodu viac ako v máji. Ide o najrýchlejší zdražovanie tovarov a služieb v USA od augusta 2008, kedy inflácia dosiahla rovných päť percent.

usa, americká vlajka

Spojené štáty čelia stupňujúcej sa inflácii. Spotrebiteľské ceny rastú najrýchlejšie za posledných 13 rokov. Najviac zdražovali jazdené autá, a to o 45,2 percenta. Len o desatinu percentuálneho bodu nižší cenový nárast nastal u benzínu. O viac ako 40 percent medziročne zdraželi prakticky všetky energetické komodity, a cena energie ako celku vzrástla medziročne o 24,5 percenta.

Podľa údajov amerického Bureau of Labor Statistics dvojciferným tempom zdražoval ešte tovar v oddiele dopravy, najmenšie zvýšenie cien potom nastalo u niekoľkých typov komodít v podieli potraviny. U zdravotníckeho materiálu ako jedinej položky v spotrebnom koši došlo k medziročnému poklesu cien, a to o 2,2 percenta.

Podľa analytikov ale stále nie je dôvod na paniku, pretože ide o jednorazové faktory, ktoré ženú cenovú hladinu v USA nahor dlhé roky nevídaným tempom. Podobný náhľad experti očakávajú tiež od Federálneho rezervného systému. A to napriek faktu, že takisto jadrová (menovopolitická inflácia) vzrástla a je najvyššia od novembra 1991.

3 KOMENTÁŘE

  1. […] Inflácia v USA síce láme tridsaťročné rekordy, americký dolár napriek tomu silnie. Vzhľadom k zaužívaným ekonomickým poučkám sa tento vývoj môže zdať paradoxný. Veď nárast inflačného diferenciálu by mal spôsobiť, že mena krajiny, v ktorej sa inflácia dostáva na stále vyššie úrovne, by mala nominálne adekvátne oslabiť. Dolár sa ale pohybuje presne naopak. […]

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno