Nemáme ľudí. Viac ako polovica nemeckých spoločností čelí nedostatku zamestnancov

Hoci mnoho odborníkov a uznávaných inštitúcií očakáva, že hospodárstvo eurozóny je na pokraji recesie, z Nemecka sa ozývajú hlasy, akoby ekonomika bola na prahu výraznej expanzie.

Viac ako polovica (presne 53 %) nemeckých spoločností uviedla, že má problémy s obsadením voľných pracovných miest.

Viac ako polovica (presne 53 %) nemeckých spoločností uviedla, že má problémy s obsadením voľných pracovných miest. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu, ktorý uskutočnila Nemecká obchodná a priemyselná komora (DIHK) medzi svojimi členmi. Prieskumu sa zúčastnilo celkovo približne 22 000 nemeckých spoločností a podnikov.

Slabá pracovná sila povedie k stratám vo výške stoviek miliárd eur

„Odhadujeme, že približne dva milióny voľných pracovných miest zostanú neobsadené,“ povedal Achim Dercks, šéf komory. Komora tiež odhaduje, že nemecké hospodárstvo príde v dôsledku problémov s nedostatkom pracovnej sily o takmer 100 miliárd EUR nerealizovanej produkcie.

Impulz na presun do zahraničia

Dercks však poznamenal, že samotná skutočnosť, že podniky nemôžu nájsť zamestnancov, neznamená, že sa im darí. Nedostatok pracovných síl v kombinácii s vysokými cenami energií a transformáciou ekonomiky na uhlíkovo neutrálnu predstavuje podľa Dercksa „nebezpečnú kombináciu“, ktorá môže nemecké firmy podnietiť k presunu do zahraničia.

1 komentář

Comments are closed.