Kinom na Slovensku stúpa počet návštevníkov, je stále nižší ako pred covidom-19

kino, tržby, zvýšenie, diváci

Počet návštevníkov kín na Slovensku v prvom polroku tohto roka rástol dvojciferným tempom, naďalej ale výrazne zaostal za obdobím pred pandémiou covidu-19. Vyplýva to z údajov, ktoré zverejnila Únia filmových distribútorov Slovenska. Epidemické reštrikcie v krajine počas silných vĺn choroby covid-19 poznačili aj fungovanie kinosál.

Koľko prišlo v júni divákov?

Od začiatku tohtoročného januára do konca júna prišlo do slovenských kín 2,32 milióna divákov. Medziročne to predstavuje nárast o 10,71 percenta. Za rovnakým obdobím roku 2019, kedy Slovensko ešte nečelilo koronavírusovej nákaze, počet divákov v kinách ešte ale zaostal o takmer štvrtinu.

Najviac, zhruba 189.600 divákov, v prvom tohtoročnom polroku zavítalo do kín na slovenskú komédiu Invalida režiséra Jonáša Karáska. Tržby kín za premietanie tejto snímky dosiahli 1,4 milióna eur a podieľali sa necelými deviatimi percentami na celkových tržbách prevádzkovateľov kín.

Dohnalo Slovensko rok 2019?

Hlavne za silných vĺn covidu-19 v rokoch 2020 a 2021 Slovensko uplatňovalo epidemické reštrikcie, ktoré značne zasiahli aj sektor služieb. Veľa prevádzok vrátane kín vtedy muselo prerušiť činnosť. Vlani sa potom návštevnosť kín na Slovensku medziročne viac ako zdvojnásobila, za rokom 2019 ale zaostala o tretinu.

zdroj: ČTK