Boj proti inflácii ešte nie je dobojovaný, varuje šéf francúzskej centrálnej banky

Európska centrálna banka ešte musí pokračovať vo zvyšovaní úrokových sadzieb. Boj proti inflácii sa ešte neskončil. Francois Villeroy de Galhau, guvernér francúzskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB, povedal na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

"V boji proti inflácii musíme pokračovať. Ešte nie je vyhraté," povedal Villeroy počas pravidelného stretnutia svetových lídrov na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

Pokračujúce zvyšovanie úrokových sadzieb

„V boji proti inflácii musíme pokračovať. Ešte nie je vyhraté,“ povedal Villeroy počas pravidelného stretnutia svetových lídrov na Svetovom ekonomickom fóre v Davose. Touto cestou mal na mysli pokračujúce zvyšovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou.

Tá od júla minulého roka zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu už celkovo o 2,5 percentuálneho bodu a na februárovom zasadnutí ju pravdepodobne zvýši o ďalšieho pol percentuálneho bodu. A je dosť možné, že rovnaký krok bude nasledovať aj v marci.

Odolnejšie hospodárstvo

„Ak sa pozriete na situáciu v Európe, je podobná tej v Spojených štátoch. Ekonomika je odolnejšia, než sme očakávali, a pravdepodobne sa vyhneme recesii, čo by som si pred tromi mesiacmi nemyslel,“ dodal Villeroy. To je podľa neho aj dôvod, prečo je vhodné pokračovať vo zvyšovaní sadzieb, keďže ekonomika eurozóny pravdepodobne nebude výrazne poškodená.

3 KOMENTÁŘE

Comments are closed.