OPEC+ nebude zvyšovať ťažbu, odkazuje minister energetiky Spojených arabských emirátov

Cena ropy počas utorka klesla o šesť percent. To je zrejme dôvod, prečo krajiny združené v skupine OPEC+ sa nebudú v súčasnosti usilovať o zvýšenie ťažby. Naznačil to tiež minister energetiky Spojených arabských emirátov.

oil-gas-2

„Nemyslím si, že existuje nejaká myšlienka na dodávanie väčšieho množstva ropy, než aké dokáže trh zvládnuť,“ uviedol minister energetiky SAE Suhail al-Mazrouei v rozhovore pre magazín Forbes. Minister vyjadrením naznačil smer, akým sa budú pravdepodobne uberať rozhovory skupiny OPEC+ počas nadchádzajúceho stretnutia, ktoré je naplánované na 1. apríl.

Cena ropy brent totiž v utorok klesla asi o šesť percent a len s problémami uhájila 60-dolárovú hranicu. Pritom ešte pred dvoma týždňami sa barel obchodoval za bezmála 70 dolárov. Ropa má v súčasnosti najnižšiu cenu za posledný mesiac. Od začiatku roka jej cena vzrástla o viac ako 17 percent, avšak v poslednej dobe ropu drvia obavy zo zhoršujúcich sa epidemických čísel.

V rade najmä európskych krajín opäť pribúdajú denné počty novo nakazených, čo taktiež vedie k predlžovaniu lockdownov, a teda zhoršovaniu očakávaní ohľadom možného ekonomického oživenia. Podľa odhadu niektorých analytikov, ropa tento rok dosiahla svoj cenový strop, ku ktorému sa občas bude vracať.