Vietnamská ekonomika zažila v treťom štvrťroku rekordný prepad. Drví ju ďalšia vlna pandémie

Hospodárstvo Vietnamskej republiky sa v období od júla do septembra medziročne prepadlo o 6,17 percenta. Ide o vôbec najväčší štvrťročný pokles hrubého domáceho produktu v histórii sledovania tohto ukazovateľa.

Vietnam, Ázia

Vietnamská ekonomika zažíva ťažké časy. Medziročný prepad v treťom kvartáli je dôsledkom sprísnenia proti pandemických opatrení, ku ktorým pristúpila tamojšia vláda po tom, čo začal pomerne rýchlo narastať počet novo potvrdených nákaz koronavírusu.

Sektor služieb medziročne klesol o 9,28 percenta, priemysel a stavebníctvo stratilo viac ako päť percent. Naproti tomu poľnohospodárska produkcia medziročne stúpla o viac ako percento. „Pandémia covid-19 vážne zasiahla všetky aspekty ekonomiky na čele s kľúčovými priemyselnými mestami a provinciami“ uviedol Vietnamský štatistický úrad.

Hrubý domáci produkt Vietnamu sa pritom ešte v druhom kvartáli medziročne zvýšil o 6,57 percenta. Vietnamu sa podarilo minuloročnú vlnu pandémie pomerne úspešne zvládnuť, keď zaznamenal okolo 770 tisíc prípadov a necelých 19 tisíc úmrtí. Vietnam má pritom vyše 96 miliónov obyvateľov.

1 komentář

Comments are closed.