Britská ekonomika v júli stagnovala. Môže za to vzostup pandémie koronavírusu

Hospodárstvo Veľkej Británie v júli takmer zastavilo svoj rast. Zostáva tak naďalej viac ako dve percentá pod úrovňou pred nástupom pandémie koronavírusu. Za júlovou stagnáciou je šírenie delta varianty koronavírusu, odhadujú štatisti

Veľká Británie, Spojené Království, vlajka

Hrubý domáci produkt Veľkej Británie sa v júli oproti júnu zvýšil len o 0,1 percenta. Pritom medzi májom a júnom dosiahol hospodársky rast jedného percenta. Vyplýva to z aktuálneho odhadu britského Národného štatistického úradu. Ide o najmenšie zvýšenie výkonnosti britského hospodárstva v tomto roku. Ekonómovia pritom očakávali, že júlový rast HDP sa bude pohybovať okolo 0,6 percenta.

Podľa odborníkov za faktické zastavenie ekonomického oživenia Spojeného kráľovstva môže vzostup novej vlny epidémie koronavírusu, pretože sa na Britských ostrovoch začala výrazne šíriť nákaza variantom delta. Júlový výsledok môže výrazne ovplyvniť rozhodovanie Bank of England, ktorá pravdepodobne odloží už zvažované zvyšovania úrokových sadzieb. Britská centrálna banka si uvoľnenú menovú politiku môže ešte nejaký čas dovoliť, pretože sa inflácia v auguste znížila na 2 percenta z predchádzajúcich 2,3 (júl), respektíve 2,5 (jún).