Šéf Fedu Powell: Sadzby blízko nule udržíme aj v roku 2023

Americká centrálna banka bude pokračovať v uvoľnenej menovej politike. V stredu to po rokovaní Výboru pre operácie na voľnom trhu amerického Federálneho rezervného systému oznámil guvernér Fedu Jerome Powell.

amerika, usa

Základná úroková sadzba zostane aj naďalej v rozmedzí 0 až 0,25 percenta a Fed s touto úrovňou počíta aj pre rok 2023. Zároveň Federálny rezervný systém potvrdil, že bude pokračovať v nákupe vládnych dlhopisov v objeme 80 miliárd dolárov a ďalších cenných papierov za 40 miliárd dolárov mesačne. Americká centrálna banka síce uviedla, že hospodárstvo USA preukazuje známky oživenia, ale kým nebude pandémie plne pod kontrolou, nie je dôvod menovo-politické skrutky uťahovať.

Federálny rezervný systém tiež vydal aktualizovanú makroekonomickú prognózu až do roku 2023. Na tento rok Fed predpovedá zvýšenie výkonu ekonomiky o 6,5 percenta, čo je lepšie číslo, než s akým počítal ešte vlani v decembri. Inflácia má síce tento rok vystúpiť nad 2-percentnú úroveň, no v budúcom roku by sa však mala vrátiť k dvom percentám. Miera nezamestnanosti má tento rok dosiahnuť 4,5 percenta a v nasledujúcich dvoch rokoch mierne klesať.

Akcie na Wall Street na Powellovo vystúpenie zareagovali rastom. Index Dow Jones sa priblížil 33 tisícom bodov, S&P 500 k hranici štyri tisíc bodov.