Nezamestnanosť môže dosiahnuť úrovňou Veľkej hospodárskej krízy

job

Miera nezamestnanosti sa ku koncu marca v USA zvýšila na 4,4 percenta z rekordne nízkej 3,5 percentný úrovne v februári. Lenže skutočnosť môže byť ďaleko horšia, než zatiaľ ukazujú oficiálne štatistiky.

Len v posledných dvoch marcových týždňoch požiadalo v Spojených štátoch o podporu v nezamestnanosti viac ako desať miliónov ľudí po tom, čo na americkú ekonomiku dopadla v plnej sile koronavírusová kríza. A dá sa predpokladať, že tieto čísla ešte v nasledujúcich mesiacoch porastú. Rôzne predpovede počítajú so stratou až dvadsiatich miliónov pracovných miest.

Oficiálne štatistiky síce hovoria, že miera nezamestnanosti na konci marca dosiahla 4,4 percenta, avšak tá v sebe nezahŕňa ľudí, ktorí sú síce formálne zamestnaní, ale sedia doma, pretože firmy na nich poberajú podporu od štátu z prvého záchranného balíka. Ak podniky takto podporené pracovné miesta počas krízy nezrušia, nebudú musieť žiadne poskytnuté peniaze štátom, z tohto balíka vracať.

Ak by sme však pripočítali aj tieto osoby, možno by sme sa už dnes dostali na mieru nezamestnanosti niekde okolo 10,5 percenta, uviedol Michael Farren, ekonóm z Univerzity Georgea Masona. Takýto podiel ľudí bez práce sa blíži povojnovému rekordu z roku 1982, kedy nezamestnanosť predstavovala bezmála 11 percent. Ak sa naplnia čierne scenáre o dvadsiatich miliónoch hľadajúcich prácu, potom nezamestnanosť presiahne 16 percent. V hre sú ale aj predpovede o dvadsiatich a viac percentách nezamestnaných, čo už je porovnateľné s vývojom v prvej polovici 30. rokov minulého storočia počas Veľkej hospodárskej krízy.

1 komentář

Comments are closed.