Volkswagen vybuduje v Indonézii ekosystém batérií pre elektrické vozidlá

logo volskwagen

Najväčšia európska automobilka Volkswagen vybuduje v Indonézii ekosystém batérií pre elektrické vozidlá. Spolupracovať bude s indonézskym ťažiarom niklu Vale, americkou automobilkou Ford Motor a čínskym výrobcom minerálnych batérií Zhejiang Huayou Cobalt. Uviedol to Bahlil Lahadalia, indonézsky minister pre investície.

Vyhľadávanie surovín

Výrobcovia automobilov hľadajú v Indonézii suroviny na výrobu batérií pre elektrické vozidlá, ktoré tvoria približne 40 % ich ceny. Snažia sa tak znížiť náklady a vyrovnať priepasť, ktorá vznikla medzi nimi a americkým výrobcom elektromobilov Tesla, informovala dnes agentúra Reuters.

Minister v nedeľu uviedol, že Volkswagen bude spolupracovať s PT Vale Indonesia, ako aj so spoločnosťami Ford, Huaya, francúzskou ťažobnou spoločnosťou Eramet a niekoľkými indonézskymi spoločnosťami, ako je Merdeka Gold Copper, ktorá je materskou spoločnosťou Merdeka Battery, a energetickou spoločnosťou Kalla Group. Očakáva sa, že partnerstvo bude pozostávať zo spoločných podnikov a dodávok surovín.

V marci spoločnosť Ford podpísala konečnú investičnú dohodu so spoločnosťami Vale a Zhejiang Huayou Cobalt o výstavbe závodu na spracovanie niklu v Indonézii v hodnote 4,5 miliardy dolárov (95,7 miliardy korún). Ide o prvú investíciu spoločnosti Ford v tejto ázijskej krajine.

Investície Volkswagen

Volkswagen minulý mesiac uviedol, že do piatich rokov plánuje investovať 180 miliárd eur (3,8 bilióna korún) do výroby batérií, získavania surovín a ďalších projektov.

Indonézia má najväčšie zásoby niklu na svete. Krajina sa snaží rozvíjať nadväzujúce priemyselné odvetvia pre tento kov a má ambície časom vyrábať batérie a elektromobily. Indonézska vláda od roku 2020 zakazuje vývoz nespracovanej niklovej rudy s cieľom zabezpečiť dodávky pre existujúcich a potenciálnych investorov.

Zdroj: ČTK