Plyn pre európsky trh zdražuje, k čomu prispieva napätie na Blízkom východe

plyn, zásobovanie, obmedzenia, domácnosť

Veľkoobchodná cena plynu na európskom trhu dnes výrazne vzrástla v dôsledku hrozby štrajkov v Austrálii, vyhliadok na chladnejšie počasie a obáv z napätia na Blízkom východe. Cena kľúčového futures kontraktu na plyn s dodávkou budúci mesiac vo virtuálnom obchodnom uzle Title Transfer Facility (TTF) v Holandsku krátko pred 14:30 SEČ posilňovala o približne 11 % a blížila sa k úrovni 42,5 eura (zhruba 1 040 CZK) za megawatthodinu (MWh).

Zamestnanci dvoch austrálskych závodov na výrobu skvapalneného zemného plynu (LNG) spoločnosti Chevron minulý týždeň odhlasovali obnovenie štrajkov. Odbory obvinili spoločnosť z porušenia dohody, ktorá minulý mesiac ukončila štrajky.

„Návrat obáv v súvislosti s austrálskym LNG tlačí ceny nahor. Domnievame sa však, že nárast cien je len dočasný a že ceny zatiaľ zostávajú v rámci trhových výkyvov,“ uviedli podľa agentúry Reuters analytici spoločnosti Engie EnergyScan.

V dôsledku stretov medzi Izraelom a palestínskym islamistickým hnutím Hamas sa trh obáva širšieho konfliktu na Blízkom východe. V sobotu Hamas podnikol najväčší vojenský útok na Izrael za posledné desaťročia. Zahynuli pri ňom stovky Izraelčanov a vyvolal vlnu odvetných izraelských leteckých útokov na pásmo Gazy.

K rastu cien plynu prispela aj víkendová správa, že podmorský plynovod spájajúci Fínsko a Estónsko bol odstavený pre nezvyčajný pokles tlaku. Ak sa podozrenie na únik plynu potvrdí, oprava by mohla trvať niekoľko mesiacov, uviedol fínsky prevádzkovateľ plynovej sústavy Gasgrid.

V auguste minulého roka sa veľkoobchodná cena plynu pre európsky trh vyšplhala takmer na 350 eur za megawatthodinu v dôsledku obmedzení dodávok z Ruska. Odvtedy však výrazne klesla, k čomu prispeli vysoké dodávky LNG. Cena plynu na burze je teraz hlboko pod administratívne stanoveným stropom v Českej republike vo výške 2 500 Kč za MWh.

zdroj: čtk