Inflácia v EÚ letí strmo nahor. Kde rastú ceny najrýchlejšie?

Tempo rastu cenovej hladiny sa v marci v Európskej únii posunulo opäť o niečo vyššie. Na dohľad je hranica ôsmich percent, pričom medzi jednotlivými krajinami panujú v miere inflácie obrovské rozdiely. Litva s najvyššou infláciou má viac ako trojnásobné tempo zdražovania ako Malta na opačnom konci rebríčka.

inflácia v Europe raste

Priemer medziročnej marcovej inflácie v Európskej únii je 7,8 percenta. Vo februári pritom ceny medziročne rástli len o 6,2 percenta. Inflácia v európskej dvadsaťsedmičke počas jedného roka vyskočila o šesť percentuálnych bodov. Vyplýva to z aktuálnych údajov Eurostatu.

Litva prekročila hranicu 15 percent

Vôbec najvyššej miere inflácie čelí Litva, kde ceny v marci medziročne stúpli o 15,6 percenta. Naopak najnižšie tempo rastu cenovej hladiny zažíva Malta, a to 4,5 percenta. S dvojcifernou infláciou (teda 10 percent a viac) bojuje celkom sedem krajín: Poľsko (10,2), Bulharsko (10,5), Lotyšsko (11,5), Holandsko (11,7), Česká republika (11,9) ), Estónsko (14,8) a už spomínaná Litva (15,6).

Inflácia a eurozóna

Z údajov vyplýva, že nemožno vôbec určiť, nakoľko zohráva úlohu, či je konkrétna krajina členom eurozóny. Litva eurom platí a má najvyššiu infláciu, naopak Švédsko stojí mimo eurozóny a jeho rast cien je ôsmy najnižší (6,3 percenta). Priemer eurozóny je 7,4 percenta.

2 KOMENTÁŘE

  1. […] Inflácia v USA sa síce v apríli v porovnaní s marcom nepatrne znížila, 8,3 percenta je však na vkus investorov stále príliš vysoké číslo. Pokiaľ totiž Fed bude vo zvyšovaní úrokových sadzieb pokračovať, bude to znamenať nižší prílev likvidity na trhy vrátane trhu s Bitcoinom a ostatnými kryptomenami. Mena Ethereum stratila v stredu vyše 11 percent, Ripple dokonca viac ako 20 percent. […]

Comments are closed.