Európska energetická kríza a ako sa rieši

green energy

Európska energetická kríza v uplynulom roku zjavne oživila spomienky na udalosti spred viac ako 40 rokov. V 70. rokoch minulého storočia čelila nielen západná Európa, ale krajiny celého Západu (vrátane Severnej Ameriky) energetickému šoku podobnému tomu v roku 2022. Jediný rozdiel bol v tom, že vtedy išlo o prudký nárast cien ropy, zatiaľ čo teraz dramaticky vzrástli ceny zemného plynu a elektriny.

Obsah

Energetickú krízu v Európe, ale nielen tam, možno opísať ako prudký nárast cien energetických komodít, najmä zemného plynu a elektrickej energie. Korene a príčiny vývoja, ktorý gradoval v roku 2022, však siahajú do skoršieho obdobia. V uplynulom roku došlo na energetických trhoch k tzv. dokonalej búrke, keď sa takmer všetky negatívne faktory zišli takmer v rovnakom čase.

V dôsledku toho cena elektriny na spotovom trhu vzrástla nad 1 000 EUR za megawatthodinu, zatiaľ čo v prípade zemného plynu cena stúpla na viac ako 300 EUR. Európania boli dlhé roky zvyknutí na ceny, ktoré nedosahovali ani desatinu vrcholov dosiahnutých v roku 2022.

Viacero faktorov prispelo k vzniku energetickej krízy. Prvým z nich bolo hospodárske oživenie po pandémii COVID-19. Po období, keď pandémia znížila dopyt po energiách a výrobcovia reagovali znížením produkcie, nasledovalo rýchle obnovenie hospodárstva, ktoré viedlo k prudkému nárastu dopytu po elektrine, zemnom plyne a palivách. Výrobcovia neboli schopní okamžite prispôsobiť výrobu zvýšenému dopytu, čo spôsobilo nárast cien.

Druhým faktorom bola plánovaná odstávka jadrových blokov vo Francúzsku. Tieto odstávky, ktoré mali zabezpečiť údržbu, sa predĺžili kvôli náročnejším opravám, čo spôsobilo nedostatok elektrickej energie na európskom trhu. Tento problém sa prehĺbil v období, keď Európa čelila ďalším výzvam.

Tretím kľúčovým faktorom bolo obmedzenie dodávok zemného plynu z Ruska. Invázia na Ukrajinu a následné sankcie viedli k drastickému zníženiu dodávok plynu z Ruska do Európy. Tým sa dočasne zvýšili ceny plynu, čo ešte viac prispelo k energetickej kríze. Štvrtým faktorom bolo dlhodobé nedostatočné investovanie do energetického sektora. Tento nedostatok investícií viedol k nepripravenosti energetickej infraštruktúry na zvýšený dopyt a na prekonanie výziev spojených s krízou.

jadrová energetika, jádro, núdzové zdroje, európska energetická kríza

Nenechajte si ujsť: Recenzia ApmeFX – Regulovaný broker s profesionálnymi portfólio manažérmi

Európska energetická kríza – súčasné opatrenia

Na zmiernenie negatívnych dopadov energetickej krízy prijala Európska komisia množstvo opatrení. Jedným z kľúčových krokov bolo dobrovoľné zníženie spotreby elektriny o najmenej 10 % do konca marca 2023. Okrem toho boli stanovené povinné ciele na zníženie spotreby energie v čase špičky aspoň o 5 %. Pre zemný plyn sa stanovilo zníženie spotreby o 15 %. Členské štáty mali prijať špecifické opatrenia na úsporu energie podľa svojich možností.

Ďalším opatrením bol zavedenie cenového stropu vo výške 180 EUR za megawatthodinu pre výrobcov elektriny s nízkymi prevádzkovými nákladmi, ako sú obnoviteľné zdroje energie, jadrová energia a hnedé uhlie. Tento strop mal za cieľ obmedziť nadmerné príjmy výrobcov, pričom prebytočné príjmy, ktoré presahovali tento limit, sa mali odvádzať do rozpočtov členských štátov. Tieto prostriedky boli následne využité na kompenzácie pre domácnosti a podniky, čím sa zmiernili dopady vysokých cien energie na konečných spotrebiteľov.

Ďalšie opatrenia zahŕňali naplnenie zásobníkov plynu v EÚ na minimálne 92 % pred začiatkom vykurovacej sezóny, podporu spoločných nákupov plynu, výstavbu nových terminálov na prijímanie skvapalneného zemného plynu (LNG) a diverzifikáciu dodávok s cieľom znížiť závislosť od dodávok plynu z Ruska.

elektřina, elektrika, energía, európska energetická kríza

Európska energetická kríza – účinnosť opatrení

Tieto opatrenia sa ukázali ako účinné pre zmiernenie krízy počas vykurovacej sezóny 2022/2023. Spotreba plynu v Európe klesla o 15 %, čo bolo dosiahnuté nielen znížením spotreby, ale aj zlepšením dodávok z alternatívnych zdrojov. Podiel ruského plynu na dovoze do EÚ klesol z 40 % pred vojnou na menej ako 10 %. Nové prepojenia a dodávky LNG z USA, Kataru, Nórska a ďalších krajín pomohli stabilizovať situáciu na trhu. Na jeseň 2023 sa ceny elektriny a plynu začali stabilizovať, čo naznačuje, že najhoršie obdobie krízy je za nami.

Čitateľom sa tiež páči: Ako zarobiť na dotazníkoch: Český národný panel

Súčasná situácia a vyhliadky do budúcnosti

V roku 2024 je situácia na energetických trhoch stabilná. Napriek rôznym výzvam, Európa dokázala zmierniť najhoršie dopady krízy a pokračuje v diverzifikácii svojich energetických zdrojov. Európske krajiny sa zameriavajú na zvyšovanie podielu obnoviteľných zdrojov energie, ako sú solárna a veterná energia. V súčasnosti je v Európe v prevádzke viac ako 35 terminálov na prijímanie LNG, pričom ďalšie sú vo výstavbe. Tieto kroky pomáhajú zabezpečiť stabilné dodávky energie.

Otázka jadrovej energie zostáva kľúčová. Niektoré krajiny, ako Francúzsko a Fínsko, investujú do nových jadrových reaktorov, zatiaľ čo iné krajiny, ako Nemecko, definitívne odstavili svoje posledné jadrové elektrárne. Diskusia o budúcnosti jadrovej energie pokračuje, pričom rozhodujúci budú najmä rozhodnutia politikov a verejnosti. Investície do energetickej efektívnosti, modernizácia infraštruktúry a inovatívne technológie sú prioritou, aby sa znížila spotreba energie a zvýšila stabilita dodávok.

Zásobníky plynu sú v roku 2024 naplnené na viac ako 95 %, čo poskytuje dostatočnú rezervu pre prípad nepredvídateľných udalostí alebo mimoriadne chladnej zimy. Dodávky plynu z USA, Kataru, Nórska a ďalších krajín zabezpečujú stabilitu a spoľahlivosť dodávok. Diskusie o cenových stropoch pre výrobcov a spotrebiteľov energie pokračujú, pričom ceny energií sa už často pohybujú pod týmito stropmi.

Európska energetická situácia v roku 2024 je stabilná, avšak výzvy spojené s globálnymi trhmi, geopolitickými faktormi a klimatickými zmenami ostávajú. Neustále investície do obnoviteľných zdrojov energie, energetickej efektívnosti a inovatívnych technológií sú kľúčové pre zabezpečenie trvalo udržateľného a spoľahlivého energetického systému v Európe. Riešenie budúcich energetických kríz bude závislé od pokračovania v investíciách do udržateľných a spoľahlivých zdrojov energie.

Čítejťe daľej: Recenzia konkurenčného brokera Golden Brokers

Tento článok je k dispozícii aj v češtine. Českú verziu nájdete tu: forexmag.cz. Článok si môžete prečítať aj na našej partnerskej webovej stránke.

2 KOMENTÁŘE

Comments are closed.