Bitcoinové polenie je tu. Tretíkrát v histórii

Bitcoin
bitcoin

Na 12. mája pripadá udalosť, na ktorú už niekoľko mesiacov čakajú investori aj nadšenci kryptomien. Odmena za jeden vyťažený blok sa zníži už tretíkrát na polovicu. Úspešný ťažiar tak dnes dostane len 6,25 Bitcoin za jeden blok.

Ťažiskovým dôvodom, prečo k polenie dochádza, je zaistenie, aby cena Bitcoin v čase neklesala. Tvorca tejto kryptomeny, ktorý vystupuje pod pseudonymom Satoshi Nakamoto, totiž na začiatku určil maximálne množstvo vyťažiteľných Bitcoinov na 21 miliónov. S tým, ako pribúdalo ťažiarov, sa zvyšovalo aj tempo ťažby, a tak bolo potrebné zabezpečiť, aby sa naopak tempo rastu ponuky Bitcoinu znižovalo. Zhruba každé štyri roky po ťažbe 210 tisíc blokov, práve preto dochádza k poleniu.

Doteraz platilo, že po halvingu, ako sa polenie slangovo hovorí, cena Bitcoinu spravidla zamierila nahor. Očakáva sa preto, že podobný scenár nastane aj tentoraz. Lenže ponuka je len jednou stranou trhu. Ak sa jej tempo rastu spomalí, bude záležať predovšetkým na dopyte, či a kam cenu Bitcoinu vyženie. Trh bol však v posledných dňoch veľmi nervózny, čo sa prejavovalo kolísaním ceny Bitcoinu od 8700 po viac ako 10-tisíc dolárov. Či sa teraz trh upokojí, sa čoskoro dozvieme.

1 komentář

Comments are closed.