Yellenová a Bernanke varujú: zotavenie môže byť pomalé a nevyrovnané

Bývalí šéfovia Fedu Ben Bernanke a Janet Yellenová varovali, že ekonomická obnova Spojených štátov môže byť pomalá a nevyrovnaná. Vyzvali zároveň zákonodarcov, aby prijali ďalšiu legislatívu, ktorá prinesie razantnú odpoveď na následky koronavírusovej pandémie.

USA

Niekdajší šéfovia americkej centrálnej banky navrhujú, aby kongres vytvoril plán pre posilnenie zdravotníctva a nasmeroval do neho viac peňazí na vývoj vakcíny proti vírusu SARS-CoV-2. Sľubujú si od toho, že nielen školy, ale aj podniky budú môcť čoskoro obnoviť bezpečne svoju prevádzku. Výdavky na zdravotníctvo majú podľa Yellenovej a Bernankeho veľmi vysokú návratnosť a dokážu pomôcť ekonomike naštartovať rast.

Bernanke aj Yellenová vyzvali zákonodarcov, aby predĺžili výplatu mimoriadnej dávky v nezamestnanosti vo výške 600 dolárov týždenne, ktorá má vypršať koncom júla. Podľa Yellenovej by bola katastrofa, ak by k predĺženiu tejto dávky nedošlo. Uvrhlo by to nízkopríjmové domácnosti do neistoty, čo by následne oslabilo celú ekonomiku. Podiel spotrebných výdavkov na americkom HDP sa totiž dlhodobo pohybuje nad úrovňou 65 percent. Obaja bývalí predsedovia Fedu tiež vyzvali kongres, aby schválil dodatočné peniaze pre rozpočty jednotlivých štátov USA, ktorým kvôli koronavírusu vypadli daňové príjmy.