Washington je späť pri rokovacom stole s Pekingom

JUNE 22, 2107 FILE PHOTO FILE - In this June 22, 2017 file photo, President Donald Trump speaks on the South Lawn of the White House in Washington. President Donald Trump is not known for plunging into the details of complex policy issues, and health care is no exception. Since his campaign days, Trump has addressed health care in broad, aspirational strokes. Nonetheless he made some clear promises along the way. (AP Photo/Alex Brandon, File)

Spojené štáty a Čína sa v sobotu na summite G20 zišli za zatvorenými dverami. Výsledkom stretnutia je zhoda oboch strán, že je čas vrátiť sa k rokovaciemu stolu. Podmienkou je zastavenie prívalu nových ciel na tovar z Číny, ktoré Trump podporoval v posledných mesiacoch. Čína naopak sľúbila, že začne dovážať bližšie nešpecifikované poľnohospodárske výrobky z USA. Zrejme kvôli zlepšeniu obchodnej bilancie USA s Čínou, kedy USA, podobne ako väčšina vyspelých krajín vrátane EÚ, teraz figuruje ako importér. Teda, že USA má s Čínou negatívnu obchodnú bilanciu – jednodušene viac tovaru je z Číny importovaných, než sa do Číny exportuje. To sa nepáči Donaldovi Trumpovi, ktorý tvrdí, že sa Čína živí na americkej snahe.

Prvotnou reakciou na túto správu bola veľká úľava. Zastavenie zavádzania ďalších ciel na tovar z Číny sa okamžite odrazilo na akciových indexoch. Japonský index Nikkei 225 takmer okamžite vzrástol o 2,1%. Index MSCI, popisujúci situáciu v širšej oblasti Ázie, vzrástol tiež takmer okamžite o 0,5%. Vysoké rasty môžu byť prekvapivé vzhľadom k tomu, že sa Washington s Pekingom nedohodol na žiadnom presnom dátume uzavretia novej dohody.

1 komentář

Comments are closed.